Lightroom mobile képszerkesztő app teszt

Korábban már összeszedtem az öt legjobb képszerkesztő appot mobilra. Ezek között volt a Lightroom mobile, amiről most szól ez a részletes teszt is. Úgy gondoltam megérdemelnek ezek az appok egy hosszabb tesztet és leírást is.

Lightroom CC vs. Lightroom Mobile

Gépen elég sokat használom a Lightroom-ot. A Capture One mellett, ez az egyik elsődleges raw fotókidolgozó szoftverem.
A mobil verzió viszont valahogy nekem nem jött át teljesen ehhez képest. Nem is annyira átlátható, és nem is annyira gördülékeny a használata. De lehet csak megszoktam az asztali verziót és ezért gondolom így.

Itt láthatóak az én fotóim a Lightroom Mobile app-ban.

Mobil fotózás raw-ban!

Van kamera nézet ahol raw-ban tudunk fotózni. Ez a nyers részletekkel teli fotó. Az alap kamera app ugye jpeg-ben, tömörített formában készíti a képeket. Szóval a mobilos fotózás egyik alapkövet lehet a program.

Így néz ki a képszerkesztő felület. A kék csillaggal jelzett funkciók csak premium előfizetőknek elérhetőek.

Fő hátrány: drága

Kell hozzá Adobe előfizetés, ami szerintem csak mobilra nem éri meg. Ha van Lightroom gépen is, akkor persze tud szinkronizálni, ami tök jól jön, illetve le tudjuk szedni a raw file-okat. Mert ingyenes verzióban nem lehet őket leszedni.

Vannak funkciók is amik nem működnek az ingyenes verzióban:

  • Perspektíva korrekció
  • Presetek szinkonizálása PC-vel
  • Healing ecset
  • Selective kijelölés

Úgy gondolom ezek azért elég fontos pontok. Bár a Snapseednek pl. a healing ecsete remekül működik, szemben a perspektíva korrekcióval. Nekem ez utóbbi a legnagyobb hiány a programban.

Raw-ban is lehet fotózni (dng)

Fő előny: profi

Egy fedél alatt letudjuk a fotózást és a szerkesztést is. Vannak manuális beállítási lehetőségek is, amik fontosak a profiknak, illetve elmenthetjük a preseteinket. Úgy gondolom még ingyenesen is jó választás, mivel kihozhatjuk belőle a maximumot még így is.

Összegzés

Ha van Adobe előfizetésünk, akkor tökéletes választás. Jó minőségű, egy appban van minden, és lehet rendszerezni. Ha nincs Adobe előfizetés, akkor is érdemes lehet a telefonon tartani. Ha valami lightosabb appot szeretnénk, akkor viszont nem jó választás.

Ha kedvet kaptál itt tudod letölteni: iTunes letöltés | Android letöltés

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers