Miért jó ha kliséket fotózol?

Baj ha kliséket fotózol? Naná hogy nem. De azért a hétköznapokban legyél kreatív, találj ki saját ötleteket. Sokat foglalkozok a blogon is ezzel a témával. De az igazán klisé képeket most más oldalról közelítem meg.

Ezek a fotós klisék növelik a fotós tehetséged és bővítik a látóköröd.

Jó lesz-e neked ha kliséket fotózol?

Persze, találd meg a saját stílusod, a saját kreativitásod, és ezeket használva alkoss egyedit. De amíg oda eljutsz addig hosszú az út, és belefér pár klisé kép. Miért lesz ez jó neked?

A virágok fotózása is elég klisé. – Fotó: Szabó Viktor – A fotót letölthető ingyenesen háttérképnek a shop-ból.

Technikai fejlődés

Technikailag fejlődsz. Mivel a klisék meg vannak már előre, így azokhoz hasonlót kell csinálni. De ha nem is akarsz hozzájuk hasonlót csinálni, akkor is tudnod kell hogy technikailag hogyan készülnek ezek a fotók.

smoke bomb photography
Fotó: Szabó Viktor

Kreativitás növelése

Egy klisé elkészítésekor növekszik a kreativitásod. Lehet hogy a végén nem is az eredeti elképzelést készíted el, hanem egy sokkal jobbat, ami már szinte ki is lóg a klisé kategóriából.

Közben kísérletezel, és tanulsz is. Megismered a saját ízlésed, korlátaid, és könnyebben rátalálsz a stílusodra.

Ne ragadj meg

Nem jó ha a könnyű klisék elkészítésének szenteled a szabadidőd. Ez csak egy kitérő, ezt ne felejtsd el. Sok fotós beleesik a csapdába, és elkezdi gyártani a kliséket. Az nem visz előre ha mások képeit másolod. Persze időnként 1-1 klisé bőven belefér a legprofibbaktól is szerintem.

Fotó: Szabó Viktor

Kötelező meglőni

Vannak klisék amit szerintem minden fotósnak „kötelező” meglőni. Az egyik ilyen a drónnal készült útfotó, ahol egy kocsi halad át. De nem csak egy van, rengeteg hasonló téma van, amit javaslok mindenkinek, és általában meg is lövi mindenki, csak nem biztos hogy publikálja.

Kapcsolódó cikk a kreativitásról és az egyéniség elvesztéséről, ami ennek az ellentéte amit most itt leírtam a cikkben. Mondhatni, a szakadék másik oldala.

Rengeteg klisét találsz amúgy például a Pinteresten, ha épp inspirálódni szeretnél ilyen téren.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers