Milyen fényképezőgépet vegyek kezdő fotósként?

Milyen fényképezőgép ideális egy kezdő fotósnak. A kezdő fotósokkal elég sokat foglalkozom, így közben gyorsan összeszedtem neked milyen cikkeket találsz ebben a témában a fotós blogomon. Természetesen előtte választ adok a fenti kérdésre.

Milyen fényképezőgépet vegyek elsőnek?

Sok-sok cikket és videót találni a témában, ahol mindenféle márkákról, géptípusokról van szó. Három tényező van ami megmondja melyik gépet érdemes megvásárolnod:

  • Mennyi pénzed van?
  • Mit szeretnél fotózni?
  • Milyen fotós tudással rendelkezel?

Ha a harmadik nagyon nagy, akkor nem is kattintottál erre a cikkre. Hiszen aki évek óta benne van a szakmában, így csúnyán fogalmazva… Szóval aki évek óta fotózik, tudja melyik gép mit tud, melyik objektív mire való, így tudja is mire van szüksége.

Döntsd el mit szeretnél fotózni! Nem megy? Nem baj, ez a megszokott. Fotó: unsplash

Mit szeretnél fotózni?

Ez az amit el kéne dönteni előre. De amikor elkezdtem fotózni én sem tudtam hogy majd egyszer mondjuk termékfotókat fogok fotózni, szóval ezt előre nem lehet megmondani. Az idő majd eldönti hogy milyen fényképezőgép márka idális a számodra.

Az a legjobb ha telefonnal kezded. Majd később egy belépő vagy közép kategóriás DSLR-re váltasz. Ilyenkor már érdemes cserélhető objektíves gépet venni.

Ezt akár használtan is megteheted. Sőt, azt javaslom ne költsd rá az összes spórolt pénzed. Olcsón, valamit ami nem olyan profi. Hogy miért?

objektív elővéve fotós táskából
Fotó: Szabó Viktor

Ha meg van az irány, meg van mi kell hozzá

Mindegyik fotózási ághoz más és más váz és objektív kell. Tegyük fel ha csak stúdióban fotózol más gép kell hozzá mintha focimeccseket fotóznál a terepen. Más objektív is kell. Míg egy épületfotóhoz nagylátó kell, vadfotózáshoz teleobjektív.

Ezek az objektívek nagyon drágák. Így ha a fotózás elején elcsapsz két millió forintot lehet hogy olyan eszközökre költöttél amiket nem is tudsz majd arra használni amit szeretnél.

Összegzés

Valahonnan el kell indulni, valamivel. Ha használt géppel indulsz nem gáz, és nem is kell szégyellni. Mellesleg ezzel együtt ki tudod tapasztalni a gépet, és van lehetőséged is kinőni azt, ami a fejlődésre pozitív hatással van.

De ígértem egy összeállítást, íme a kezdő fotósoknak készült kisokos lista:

Ami pedig még szorosan ide kapcsolódik az a Számít-e milyen fényképezőgépem van című cikkem. Ebben arról is szó esik hogy mikor érdemes lecserélned a jelenlegi géped.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers