Mire számítson aki fotós vagy videós szeretne lenni?

Mivel jár a fotós és videós szakma? Ennek jártam utána, illetve összegyűjtöttem a tapasztalataimat. Persze bármit csinál az ember, mindegyik szakmának vannak fényes és árnyékos oldalai.

Olyan dolgok amiket nem annyira kedvelünk, vagy nehezek. Ezeket többnyire nem látja senki, szóval ha van olyan ismerősöd akivel megosztanád ezeket, küldd el neki a cikket.

Költségek

Fotózni és videózni nem olcsó mulatság. Kell hozzá egy fényképezőgép, ha nincs, akkor bérelni kell. Ehhez kaució is szokott kelleni, bár azt rendszerint visszakapja az ember.

Ha meg van a kamera, folyamatos upgrade kell. Szűrők, állvány, objektívek. De eddig még nem is editáltunk. Ehhez kell egy laptop vagy PC. Arra pedig kellenek programok. A gépre pedig kell tárhely, ami szintén nem olcsó.

Utazás

Bár utazni jó dolog. Rendszeresen szép helyekre utazni pedig még jobb dolog. Viszont eljöhet az a pont amikor már nyűg, illetve embere válogatja hogy ki szeret fél napokat kocsiban ülni és ki nem.

Én mondjuk ezt a részét szeretem, de lehet eljön majd az az idő amikor nem fogom szeretni. Mindenesetre ezzel a résszel is számolni kell.

Fotó: Szabó Viktor

0-24

Hétvége? Hétköznap? Ünnepnap? Nem igazán lényeges. Lesz hogy éjjel kell forgatni, vagy épp éjjelbe nyúlik a forgatás. Nálam sokszor az editálás folyamata is belenyúlik egy-egy hajnalba.

Főleg ha mondjuk határidő van, és napközben fotózásom volt, vagy klipforgatásom, olyankor este is neki kell ülni a munkának. Ez ilyen 12 órás munkanapokat is eredményezhet.

Sokat kell gép előtt ülni

Egy két órás videóhoz fél napos előkészület, és fél napos forgatási idő jár. Ez egy nap. Az utómunka 2x ennyi minimum. Tehát nem a fotózással vagy a videózással fog elmenni több időd, hanem az editálással.

Szóval sokkal többet ülsz a gép előtt mint amennyit ténylegesen fotózol és videózol. Ez egészen addig így lesz amíg nem veszel fel egy retusőrt, vagy vágót, aki megcsinálja helyetted ezeket.

Hőna Dávid operatőr a Horus Marcus Délibáb című videoklip forgatásán. Werk fotók: Szabó Viktor

Miért nem keresel valami rendes munkát?

Sokszor fogod hallani szülőktől, vagy barátoktól azt hogy ez nem is munka. Nem rendes állás, ebből nem lehet megélni. Mikor keresel már valami rendes munkát? Erről nem fogok külön cikket írni, de van egy Minner cikk ami remekül összefoglalja ezt a jelenséget.

Emellett lesznek olyanok is akik nem értékelik a munkád, ők az alkudozók. Rendszerint ez a jelenség amiatt is van hogy a fotóson vagy videóson akarnak spórolni, de sok esetben szimplán annyi az oka hogy nem tudják mit csinálsz.

Erről is van egy cikkem, amiben leírtam részletesen mit csinál egy fotós, mire költ és stb. Ezt itt lent találod.

Árnyoldalak

Persze, összegezve, ezek most a szakma árnyoldalai. Rengeteg pozitív oldala is van, amiket úgyis tudtok, így nem sorolom fel őket. De aki erre a pályára lép jó ha ezekkel is tisztában van.

Köszi hogy elolvastad ezt a cikket!

Ha nem szeretnéd ezeket átélni, de mégis szükséged van egy fotósra vagy videósra, keress bizalommal.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers