Mitől lesz jó egy fotó?

Mitől lesz jó egy fénykép? Melyik fotó marad fenn az utókor számára, és melyik fotót fogják sok ezren lájkolni a közösségi oldalakon? Mi az ami kiváltja azt hogy az emberek tovább osszák, beszéljenek róla, vagy épp berakják az újságba? Ezt a kérdéskört jártam körül.

Történelmi vagy más fontos esemény

Az egyik ilyen dolog amitől biztosan jó lesz egy fénykép, és fennmarad az utókornak ami foglalkozni is fog vele, az a történelmi esemény.

Figyeljük meg a történelmi eseményeken, vagy fontos pillanatokkor készült képeket:

  • Nem a technikai kivitelezés és a minőség a lényeg
  • A téma a lényeg, például egy híres ember
  • Az esemény a lényeg: például, partraszállás

Ezt a tényezőt viszont nem tudjuk befolyásolni, mivel fogalmunk sincs melyik eseményről fognak a jövőben beszélni, és az sem garancia hogy a mi fotónkkal fogják illusztrálni.

Mitől lesz egy fotó virális?

Vajon lehet-e előre mémeket gyártani? Vagy virális tartalmat? Nekem van egy példám erre, ősszel Debrecenben kirándultunk, és megálltunk drónozni az egyik tónál. Készítgettem jópár fotót. Később az egyiket meg is osztottam a Debreceni facebook csoportban. Ezt a képet annyira felkapták hogy majdnem 20 ezer emberhez ért el a posztom.

Fotó: Szabó Viktor

Csak annyi történt hogy a tó amit lefotóztam néha kiszárad, néha megtelik vízzel, már nem gondoskodnak róla, elhanyagolták, a fotó pedig annyira szépen sikerült hogy azt hitték egy régi kép a fénykorában. Sokan nem akarták elhinni hogy kb. 2 hetes a fénykép.

Tehát itt sem tudtuk előre hogy virális tartalom lesz, mégis az lett.

Kreativitás, vagy annak látszó valami

Ha rövidtávon szeretnénk figyelmet, akkor sokkal inkább belátható a dolog. Vannak trendek, amikre fel lehet ülni. Ezekkel nincsen semmi baj amíg belerakjuk mi is az egyéniségünk.
De kezdjük ott hogy ebben a fejezetben két dolgoz különböztetünk meg:

  • Kreativitás
  • Kreativitásnak látszó valami (Ami egykoron amikor az első alkotó megcsinálta még az első pontba tartozott, de idővel elcsépelt lett.)
Mitől lesz jó vajon egy fotó
Gyakori instára is posztolt klisé fotók.

Ez utóbbit fejtem ki, mivel az első magától értetődő. Legyél kreatív, mert egy kreatív fotó nagyobb eséllyel lesz jó mint egy hétköznapi téma, hétköznapi kivitelezésben.

Na, de kreativitásnak látszó valami. Ilyen volt a füstbombás fotózás, és az üveggömbös lensball fotózás is. Ezek a témák egy kaptafára épülnek, és az elmúlt pár évben a Pinterest szolgáltatta őket. Most már több fotós ezeket a pinterestes ötleteket továbbfejlesztette, és őket követik.

Ilyenkor az történik hogy az adott illető kompozícióit, színvilágát másolja mindenki. Ő pedig pinterestről, és a nagyobb insta oldalakról másolta ugyanezt szóval így terjedt el a dolog.

Erről az egyediség elvesztésről írtam is korábban egy cikket.

Mitől lesz jó egy fotó?
A pinteresten számtalan fotó ötlet van. Ezek jók?
A Pinteresten számtalan fotó ötletet találhatunk.

Klasszikus témák

Mit értünk klasszikus témák alatt? Kutya, macska, Parlament, félpucér lányok. Ezek azok a fotók amik attól jók, mert jó témát választottunk. Ilyenkor nem biztos hogy a fotónk a jó. A laikusok ilyenkor a témát fogják értékelni, nem pedig a fotós. Ilyenkor érdemes kikérni a fotós barátaink véleményét.

Az épületfotós projektemnél én is beleesek ebbe a csapdába. Bárkinek elküldtem az új sorozatot: “wow, király”, “lenyűgöző”. Szakmailag ezek nem releváns vélemények, de persze, jól esnek, meg örülök is nekik. De maga a sorozat nem fog fejlődni tőlük. Ezért van szükség ilyen esetekben a külső szakmai és objektív véleményre.

Természeti csoda

Hálás téma ha a fotó elkészítésekor barátunk lesz a természet és mondjuk rak az épületfotónk mögé egy páratlan naplementét. Ilyenkor is fennáll az hogy az emberek majd a naplementét dicsérik és nem azt amit mi csináltunk a fotón. De elég hálás téma, hiszen a természet gyönyörű.

Persze vannak akik profi szinten űzik a természetfotózást, és a következő ponttal együtt készítenek gyönyörű fotókat. Ilyen például Nagy Gábor is, akinek két fotóját is láthatod itt, fent és lent. Fent a portfólióját linkeltem, lent pedig a Behance profilját.

Technikai kivitelezés, időzítés

Itt például a csillagfotós képekre gondolok. Ha előre meg van tervezve egy tájkép minden részlete, akkor kaphatunk igazán jó fotókat is. Vagy egy épületfotó, vagy egy portré is lehet ilyen.

A sminktől elkezdve, a ruha utolsó gyűrődéséig, a fényekkel együtt minden meg van tervezve. Ilyenkor lesüt a képről hogy technikailag nagyon pontos, precíz munkát látunk és a szemünk ezt értékeli is.

Hangulat, érzések

Azok a fotók is sikeresek, és jók amik egyfajta hangulatot vagy érzéseket váltanak ki a nézőből. Ilyen egy aranyos cica, vagy egy éhező afrikai árva. Mindkettő kivált valamilyen érzelmes a nézőből.

Ugyanakkor ha egy fotónak remek hangulata van az is megfogja az embereket, és ezek mellett a technikai kivitelezést sem nézik sokan. Csak a szakmabeliek tudnak ilyenkor elvonatkoztatni a témáról.

Mitől lesz jó egy fénykép? Ez például egy spontán fotó ami a hangulatot átadja.
Ez akár egy spontán fotó is lehetne. Nem?

Spontaneitás

Véletlen elkapott pillanatok, spontán mosolyok, vagy arckifejezések. Spontán dolgok is átformálhatják a sima fotónkat “jó fotóvá”. Ezt a legnehezebb megtervezni, vagyis nem a legnehezebb hanem ezt nem lehet.

Hasonló képeket lehet, olyan fotót lőni mintha spontán lenne, de ez sokszor nem jön át annyira mint amennyire egy spontán fotó. Nekem az egyik ilyen spontán készített kedvenc fotóm ez:

Összegzés

Több ezer karakter van mögöttünk, és még mindig nem tudjuk mi a jó fotó titka. Valószínűleg több összetevős a dolog, és azon kívül hogy technikailag felkészültek és jók vagyunk szükségünk van szerencsére is.

De ha ott sem vagyunk, vagy el sem tudjuk kapni a képet, abból nem lesz jó fotó. Van az a mondás hogy “mindig az a legjobb fényképezőgép ami nálad van” és ennek a társa hogy nem az számít milyen minőségű a képünk, hanem az hogy elkészült-e.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers