Mobilfotózás: Jobb a telefon mint egy DSLR gép?

Kezdjük a legelején. A mobilfotózás egyre jobban fejlődik. Emlékszem régebben még manuális módban nem is tudtuk használni a telefon kameráját, ez mostanra megváltozott.

Mobilfotózás vs. kompakt gépek

Olyannyira hogy a kompakt gépeket ki is szorította a mobiltelefon a piacról. Ezek azok a gépek voltak amik nem cserélhető objektíves nagy fotós gépek, hanem kisebb, családi fotók rögzítésére alkalmas masinák. Vagyis, legtöbben erre használták ezeket.

DSLR vs. mobil

A mobilgyártók igyekeznek elhitetni a felhasználókkal hogy nem csak jó a mobil fotózás, de sokkal jobb mint ha az ember egy DSLR vagy egy MILC gépet fogna a kezében. Ez valójában nem igaz, de a marketing működik, mivel rengeteg ember elhiszi ezeket.

Mesterséges intelligenciával, és szoftveres úton persze tud a fotón javítani, vagy épp manipulálni azt, de felrakva gépre, láthatjuk hogy egy DSLR gép még mindig fényévekkel jobb fotókat készít.

A mobilfotózás hátrányai

Nincs valós nagy felbontás

Technikailag lehet hogy megvan a szám, a pixel szer pixel, de valójában nem olyan minőségű a készített kép. Mondhatni, csak papíron egyezik.

Apró érzékelő

Hiába tud 108 megapixeles fotót készíteni a telefonunk, mivel apró szenzor, vagy szenzorok vannak benne, így nem lesz akkora a dinamikatartományunk sem, nagyobb lesz a zajszintünk is, és kicsi a háttérmosás is, ami a telefon szoftveresen próbál pótolni.

Egy látószög

Emellett sok telefonra már egyre kevésbé igaz ez a pont, de eddig egy látószögünk volt. Bár lehetett külső lencséket is kapni, de azok megint nem olyan minőségűek mint egy DSLR gép üvegei.

Ezáltal ugye, optika zoom sincs a legtöbb telefonban, így annak a hiánya is negatívum.

Fotó: Szabó Viktor

A mobilfotózás előnyei

A sok hátrány mellett, van elég sok előnye is. ezeket is összegyűjtöttem.

  • Kompakt méret, ha magunkkal akarjuk vinni nem kell hozzá egy nagy táska és több kilónyi objektív.
  • Mindig nálunk van. Az a legjobb kamera ami nálad van, tartja a mondás.
  • Időjárásálló: Nem mindegyik, de elég sok modell víz, por, csepp, és ütésálló. Ez sok esetben jól jön, és ad egy plusz szabadságot is.
  • Sokoldalú: Tudunk rajta filmet nézni, zenét hallgatni, van benne GPS, wifi és telefonálhatunk is vele.
  • Azonnali megosztás: Mivel van wifi, azonnal tudjuk is a netre tölteni a fotókat. Így elég gyorsan megoszthatóak.
  • Szerkesztési lehetőségek. Sok olyan képszerkesztő app van mobilra, amik ingyenesek és jók is.
fotós oldal, fotós oldalak
Fotó: Szabó Viktor

Előnyök vs. hátrányok

Számtalan előnye és hátránya van a mobilfotózásnak. Szerencsére elég sok cikk született és fog születni a telefonos fotózás témakörében, így ajánlom azok olvasását.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers