Milyen témákat érdemes mobillal fotózni és mi az amihez kevés a telefon?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Mi az ami még belefér a mobilfotózás témakörébe, és mi az amit nem is érdemes lefotózni az apró szenzorunkkal?

Mire elég a mobil szenzora és mire kevés?

Kezdjük azzal amit NE fotózz mobillal. Ezekhez a témákhoz kevés a telefonod. Ha ilyen dolgok érdekelnek érdemes beruházni egy DSLR gépre, és a megfelelő objektívekre.

  • Hold: Gyakori téma mobilfotósok körében. Bár az egyik márka már mesterséges intelligenciával képes kijavítani a fotót, az nem lesz az igazi. Egy 70-200-as objektív a minimum ami kell ehhez a témához.
  • Távoli utcakép, nagyon részletgazdag tájkép: Sajnos ezekhez kicsi a dinamikatartomány és a mélységélesség is, így nem lesz szép a végeredményed.
  • Éjszakai képek, csillagfotók, tejút: Nagyon zajos lesz még állványról is a végeredmény. Telefonon még oké lehet, amikor visszanézed, de rakd csak fel gépre!
  • Kerüljük a neonfényeket!

Ne vállalj telefonnal esküvőket, rendezvényeket, stúdiós fotózásokat és olyan fotózásokat amik profi eszközöket igényelnek!

Ezzel mondjuk vannak fotósok akik nem értenek egyet.

Az Unsplash profilomon megtalálod az összes fotót amit a cikkeknél használok, és le is töltheted őket ingyen. Én így támogatom az ottani fotós közösséget.

De nézzük a szomorú lista után, mi az amire tök jó a telefonod!

  • Makró fotózás: egyre több telefon képes erre, és tök jól teszik a dolgukat.
  • Csendéletek, flatlay-ek: ezekre is kiváló a telefonod. Nem kell nagy dinamikatartomány és mélységélesség sem hozzá. Kapcsolódó cikk: flatlay fotózás tippek és trükkök »
  • Portrék: került az utólagos szoftveres mélységélességet, és akkor egész jó portrék születhetnek!

Összegzés

Ez csak egy útmutató, irányadó lista. Természetesen ezeket is megpróbálhatod, és ha megpróbálod látni is fogod hogy igazam volt-e vagy sem. Aki jól kezeli a telefont az mindegyik témában tud jó fotót alkotni.

Főleg arra van kitalálva szerintem a mobilos fotózás, hogy amikor épp nincs nálunk a “rendes” gépünk, akkor is tudjunk vállalható és minőségi képeket készíteni.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Csatlakozás a többi 745 feliratkozókhoz

fotós kihívás 2020

53 héten keresztül 53 témát küldök, amit egy hét alatt kell elkészítened. Ha szeretnéd.

Csatlakozz!

Nap
Óra
Perc