Milyen témákat érdemes mobillal fotózni és mi az amihez kevés a telefon?

Mi az ami még belefér a mobilfotózás témakörébe, és mi az amit nem is érdemes lefotózni az apró szenzorunkkal?

Mire elég a mobil szenzora és mire kevés?

Kezdjük azzal amit NE fotózz mobillal. Ezekhez a témákhoz kevés a telefonod. Ha ilyen dolgok érdekelnek érdemes beruházni egy DSLR gépre, és a megfelelő objektívekre.

  • Hold: Gyakori téma mobilfotósok körében. Bár az egyik márka már mesterséges intelligenciával képes kijavítani a fotót, az nem lesz az igazi. Egy 70-200-as objektív a minimum ami kell ehhez a témához.
  • Távoli utcakép, nagyon részletgazdag tájkép: Sajnos ezekhez kicsi a dinamikatartomány és a mélységélesség is, így nem lesz szép a végeredményed.
  • Éjszakai képek, csillagfotók, tejút: Nagyon zajos lesz még állványról is a végeredmény. Telefonon még oké lehet, amikor visszanézed, de rakd csak fel gépre!
  • Kerüljük a neonfényeket!
  • HDR: Egyre fejlettebbek a telefonok, így ezt hamarosan lehúzhatjuk a listáról.
  • Sport: Külön cikket is kapott ez a téma »

Ne vállalj telefonnal esküvőket, rendezvényeket, stúdiós fotózásokat és olyan fotózásokat amik profi eszközöket igényelnek!

Ezzel mondjuk vannak fotósok akik nem értenek egyet, de okkal fotózzák ezeket profi eszközökkel.

Az Unsplash profilomon megtalálod az összes fotót amit a cikkeknél használok, és le is töltheted őket ingyen. Én így támogatom az ottani fotós közösséget.

Ingatlanfozózás

Az egyik nap belefutottam egy posztba, amivel még nem is lett volna baj. Ingatlanfotózásra keresett gépet egy új tag az egyik erre specializálódott csoportban.

Majd, azt a választ kapta, hogy nem is a gép számít ilyen fotóknál, hanem állvány, lámpák, stb. Részben igaza is van. Raw, és utómunka, ez is igaz. Aki tényleg ezzel foglalkozik profi szinten az egy fotóval több órát is foglalkozik.
Ez mind lényeges a gép mellett. Igazából rendben is van teljesen a komment, az utolsó pontig.

„Egy épkézláb kamerás mobil is megteszi.” – Nem tudom ehhez a mondathoz mit szólna egy olyan fotós aki ingatlan és épületfotózással fotózik. Valószínű mosolyogna és azonnal lecserélné a milliós Sony-t, vagy a több százezres Canon-t, a több százezres objektívekkel együtt egy telefonra ami 250.000 forint.

Persze hobbi szinten bőven elég lehet erre egy mobil, de ha már van egy megrendelő, akkor érdemes nem telefonnal fotózni az ilyet. A posztban pedig 100 ezer forint volt a keret, így értelemszerűen abból nem hozható ki egy profi felszerelés.

De nézzük a szomorú lista után, mi az amire teljesen jó a telefonod!

  • Makró fotózás: egyre több telefon képes erre, és tök jól teszik a dolgukat.
  • Csendéletek, flatlay-ek: ezekre is kiváló a telefonod. Nem kell nagy dinamikatartomány és mélységélesség sem hozzá. Kapcsolódó cikk: flatlay fotózás tippek és trükkök »
  • Portrék: került az utólagos szoftveres mélységélességet, és akkor egész jó portrék születhetnek!

Összegzés

Ez csak egy útmutató, irányadó lista. Természetesen ezeket is megpróbálhatod, és ha megpróbálod látni is fogod hogy igazam volt-e vagy sem. Aki jól kezeli a telefont az mindegyik témában tud jó fotót alkotni.

Főleg arra van kitalálva szerintem a mobilos fotózás, hogy amikor épp nincs nálunk a „rendes” gépünk, akkor is tudjunk vállalható és minőségi képeket készíteni.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers