Presetek importálása: Lightroom Classic 2019

Eddig elég egyszerű volt a Lightroom preseteket importálni. Vagy a plusz ikonra kattintva lehetett darabonként, vagy pedig egy mappába tudtuk behúzgálni a preseteket. Most hogy költöztem egyik gépről a másikra, a régi preseteimet hoztam az új gépre, amin Lightroom 2019 fut.

Lightroom 2019 verzió előtti LR verziók.

Korábbi Lightroom verziók

A régi importálási lehetőségek így néztek ki. A „show lightroom presets folder”-re klikkelve megnyílt az intézőben az a mappa ahova másolgatni kellett a preseteket. Ez már nem így van. Az új Lightroom verzióban ilyen ez az ablak:

A Lightroom 2019 így néz már ki.

Itt már két opció közül lehet választani. A tutorial videókban a második opciót ajánlja mindenki, azon belül Lightroom mappa, Develop presets, és User presets mappa. De ide hiába másoltam be a régi preseteimet, nem működnek.

A tutorialok szerint ide kell másolni a preseteket és működni fognak.

Mappa importálása

Egy komplett mapparendszerem van, így az egyessével másolgatás sajnos nem opció. Közben rájöttem egy problémára is ami megnehezíti ezt a procedúrát. Ugyanis:

  • A régi lightroom .lrtemplate kiterjesztést használt.
  • Az új pedig .xmp kiterjesztést használ. Ennek ellenére elvileg a régi preseteket átkonvertálja. Ha egy darabot hívok be a plusz ikonra klikkelve akkor működik is, és kész is a konvertálás.
  • A korábbi ingyenes Lightroom presetes cikkben megemlített Shutterstock pl. már XMP formátumban adja oda az ingyenes preseteket, szóval velük nincs is baj.

Próbáltam úgy trükközni hogy létrehozok egy új presetet, majd megkeresem az intézőben a helyét. Ide viszont csak xmp file-okat lehet bemásolni, így a régi preseteket ide sem tudom beilleszteni.

Mi a megoldás?

  • Beimportáljuk mappánként.
  • Egyszerre egy mappa tartalmát tudjuk a plusz jelre klikkelve importálni.
  • Majd kapunk egy „user presets” feliratú group szekciót. Ezt átnevezzük pl. „Cinematic”-ra. Közben megkeressük az intézőben a helyét és létrehozunk egy mappát Cinematic néven ahova berakjuk az újonnan kapott xmp file-okat.
  • Mindegyik mappával ugyanezt tesszük, és mindig user presets groupot fog generálni, amit már át is tudunk nevezni.

Konklúzió

Kapd be Lightroom. Elég időigényes lesz ez a folyamat a kb. 100 mappámmal, amik további mappákat tartalmaznak.
Találtam 12 euróért egy programot ami átkonvertálja a régi formátumból az újba a preseteket, de azt írják nem működik, így én nem fizetnék ezért.

Ugyanakkor az alkotói csoportban az a kérdés is felmerült hogy ha majd az új preset packokat amik XMP formátumban vannak akarod 2019nél régebbi Lightroomba importálni, annak mi lesz a megoldása. Nem hülye kérdés, bele sem gondoltam ebbe.

Ha valaki tud jobb megoldást kommetben jelezze. Köszönöm szépen.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 855 other subscribers