Pénzkeresés stock fotózással? Mitől lesz jó egy stock fotó?

Elég sokat foglalkozom a stock fotó témakörével a blogon. Engem is nagyon érdekel így szeretek róla cikkeket írni. Első körben mielőtt rátérnék a cikk témájára, megmutatom milyen cikkek jelentek már meg a témában.

Ebben a cikkben arról lesz szó főleg hogy mitől lesz kelendő egy stock fotó?

Hogyan hoz pénzt a stock fotózás?

Lassan.
De nem biztosan.

A stock fotózás lassan térül meg. Senki se várjon arra hogy azonnal lecsapnak a fotójára és megveszik azt. Sokszor évek kellenek ahhoz hogy eljusson a fotónk a nagyobb oldalakon a vásárlóinkhoz. Ilyenkor ha jó a fotónk, akkor máris nyert ügyünk van.
De mitől is lesz jó egy stock fotó?

200 ezer megtekintés, és 400 letöltés. Nem annyira sok, de elég réteg téma is amit képvisel.

Hangulatok és érzések

Igyekezzünk hangulatokat és érzéseket átadni a fotókkal. Ebből szoktak azok a mémek születni amikor nagyon durván erőltetett mosollyal vigyorognak a modellek a fotón. Ez a lő másik oldala, ha eltalálod a témát, akkor igazán megnyerő fotókat lehet alkotni.

Példaképeknek ingyenes stock fotókat fogok mutatni, ezeknél látható az adat hogy mennyien töltötték le őket. A fenti kép is egyfajta hangulatot ad át, és a lenti is. Mindkettő alatt megtalálod hányan töltötték le.

166 ezer letöltés, és több mint 15 millió megtekintés. A happy szóra keresve az első oldalon található meg a fotó.

Keresett és népszerű téma

Ha nagyon népszerű témát találunk, vagy nagyon keresett akkor is nyert ügyünk van, ugyanis ha egy blog minden évben ír mondjuk a halloweenről, és stock fotó vásárló, akkor minden évben új fotókat fog venni halloweenre.

Érdemes az ilyen témákat meglőni, karácsony, újév, tél, ősz, nyár, farsang, stb. Ezek megtérülnek elég könnyen.

Cégek, márkák

Mivel sok fotós oldalon nem lehet márka, logo, és semmilyen felirat sem a képen, így egy McDonalds nevével nehéz dolgunk lesz. Ilyenkor érdemes ezeket a címkéket leszedni Photoshopban, és máris eladható lesz a fotónk.

A youtube kifejezésre keresve, az Unsplash oldalán első az én fotóm. Több mint egy millióan látták már és több mint 10 ezren le is töltötték. Tehát igény van ezekre a fotókra is.

Hatékony kulcsszavak használata

Mire érdemes odafigyelni?

  • Legyél objektív, tárgyilagos, csak a tényeket írd le
  • Ne spam-elj, ne írj kamera típust, márkaneveket, és nem releváns kulcsszavakat
  • Használj releváns kulcsszavakat, figyelj a helyesírásra
  • Írd le mit látsz a képen
  • Írd le a kulcsszavak szinonimáit is néha

Írd le hol készült a kép, mit látsz rajta, és gondolkozz a vevő fejével is kicsit. Te milyen blogcikket illusztrálnál a képpel?

Összegzés

Ha odafigyelsz a technikai részre, és ezekre a trükkökre is, akkor sokkal nagyobb esélyed van stock fotókat eladni nagy mennyiségben. Persze sok idő amíg megtérül, de ha szereted csinálni, akkor már megérte. Gyakorolsz is vele, szóval teljesen megéri szerintem.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers