Így kerestem több mint 10 millió forintot stock fotó eladással

Több mint 10 millió forintot kerestem stock fotó eladással 2019-ben. Azaz kerestem volna, ha nem ingyenes stock fotó oldalakra töltöm fel ezeket a képeket. Jelenleg több mint 30 ezer eurónyi bevételt mutat az utánkövetésem. De miről is van szó? Lejjebb kifejtem.

Megéri a stock fotózás?

Elég sokat foglalkoztam a stock fotózással, és a stock fotós oldalakkal. Bár voltak nagyon ritkán elég jó kifizetéseim, legtöbbször csak a centek gyűlnek. Mondjuk nem is fektetek a stock feltöltésbe sok energiát. A Shutterstock 2019 végén bejelentette hogy elérte az 1 milliárd dolláros bevételt, így nagyon jó biznisznek tűnik.

Ez egy olyan fotózási ág, amibe nagyon sok munkát kell fektetni, és évek múlva kezdd el csak megtérülni. Nem fogunk azonnal rengeteg stock fotót eladni.

Hol van a 10 millió forint?

Hova kerülnek a netre feltöltött fotóim? írtam erről már egy cikket, az első esettanulmányom. Összegyűjtöttem benne olyan oldalakat amivel követheted hova kerül fel a fényképed a neten.

Az egyik ilyen programot azóta is használom. Számolja azt is hogy mennyi szabálysértés gyűlik össze. Persze az oldal nem tud különbséget tenni megvásárolt és „ellopott” stock fotó között. Ezt nekünk kell megtenni manuálisan.

Ez a fotó is letölthető az Unsplash profilomról.

Több mint 30 ezer eurónál tart a profilom. Ez azt jelenti ha mindegyik képet eladtam volna azon az áron amit a program számol, most ennyi pénzem lenne. Persze valószínű hogy ha fizetős lett volna mindegyik kép, akkor ezek az emberek nem vásárolták volna meg, így ez a pénz nem is létezik csak elméleti síkon.

Tehát, sajnos nincs 10 millióm, mivel nem adtam el ezeket a fotókat. Ha eladtam volna sem kerestem volna velük ennyit valószínűleg.

Persze ehhez az összeghez kellett az is hogy több mint 40 millió emberhez jussak el világszerte.

40 millió emberhez?

Igen, az Unsplash és a Pexels oldalával is rengeteget foglalkoztam. Ezek olyan oldalak ahova ha feltöltöd a képeid, mások ingyen tudják letölteni és használni azokat. Ezekre a helyekre töltögetem fel a képeim én is.

Hiszen rengeteget töltök le is, ezzel visszaadok a társadalomnak, és megteremtődik a lelki békém. 🙂

Több mint 45 millió megtekintés van már az Unsplash profilomon, a Pexels oldalamon pedig 1 hónap és 1 hét alatt lett meg az 1 millió megtekintés úgy hogy semmit nem csináltam. (15 fotóm volt feltöltve)

Ezt a fotót több mint 15 ezerszer töltötték le a profilomról.

Akkor miért éri ez meg? Hülye vagy?

Teljesen jogos a kérdés! Megéri ez egyáltalán? Azon kívül hogy jót tesz a lelkiismeretemnek, hogy visszaadok valamit a közösségbe. Összeszedtem milyen megjelenéseket, és milyen hasznos dolgokat hozott az Unsplash.

  • A népszerű Photoshop plugin reklámánál is felhasználták az egyik fotóm. Született is róla cikk. Ha fizetős a fotó, akkor lehet elkerüli a figyelmüket, így viszont fel tudom mutatni mint megjelenés. Amúgy meg tök menő dolog, mivel én is használom ezt a plugint.
  • Amikor a Google keresővel keresgéltem is találtam érdekes felhasználásokat.
  • Elég sok instagram követő érkezett a profilomra emiatt, és elég sok kreatív ember találkozott a nevemmel. Ez lehet hogy később semmit nem fog hozni, de még az is lehet hogy igen.
  • Írhattam a népszerű gazdasági magazinra egy cikket. A minner.hu facebook csoportjában is benne vagyok, ott derült fény a titokra hogy már korábban felhasználták az egyik cikkhez az egyik fotóm. Így jött az ötlet hogy akkor írhatnék erről. Írtam is. Azóta pedig már fotós oktatást is készítettem az oldalra.

Azóta elértem a 100 millió megtekintést is

Ne várjunk anyagi profitot

Legyünk nyitottak a lehetőségekre. Lehet ezeknél nagyobb dolog nem fog történni az Unsplash kapcsán. De számomra akkor is megérte, ha másért nem, valakinek most tök jó háttérképe van a telefonján ami az én fotóm.

Összegzésképpen csak annyit mondanék hogy legyetek nyitottak a lehetőségekre. Sosem lehet tudni miből mi fog következni.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 856 other subscribers