Hogyan készül egy jó termékfotó? Tervezéstől a kivitelezésig

Hogyan készül egy jó termékfotó? Mi kell hozzá? Milyen gépre, és milyen eszközökre van szükséged hozzá, egyáltalán, hogyan is érdemes nekiállni? Milyen fajtái vannak a termékfotózásnak?

Attól függ milyen termékfotózás!

Aki követ egy ideje például instagramon, az tudja hogy szeretek termékeket fotózni. Az egyszerű fajtát is, de inkább a kreatívabb változatait. Mire gondolok egyszerű alatt?

Egyszerű termékfotó.
Photo by Szabo Viktor on Unsplash

Az egyszerű termékfotók nem igényelnek túlzott kreativitást. Vagy egy asztalra, vagy egy adott helyre le van téve a termék, és mehet is a fotó. Vagy pedig egy stúdióban fehér, fekete vagy más egyszínű háttér előtt van lefotózva.

Ilyenek általában az influencerek által közzétett tartalmak, az arc mellé helyezett termékszelfi, vagy a kézben tartott termék. Semmi kreativitás, csak egy fotó a termékről.

Ezeket is meg lehet rosszul, és jól is csinálni, viszont sokkal nagyobb kedvencem a kreatív termékfotó.

Kreatív termékfotók

A kreatív termékfotóknál már minden képi elem direkt kerül a képre, minden részlete alaposan meg van tervezve, és nincsenek véletlenek. Elég sok ilyet készítettem már, huzamosabb ideig együtt dolgoztam egy telefontokos céggel is ilyen fotókkal, illetve számos más márkának is készítettem már ilyen fotókat.

Az egyik ilyen kedvenc kreatív termékfotóm.
Photo by Szabo Viktor on Unsplash

A fenti képen például mindegyik levél el lett külön külön helyezve, kiválogatva, ezzel együtt a tok színéhez hasonló atmoszférát szerettem volna teremteni.

Az ilyen fotók két összetevőből állnak amik nagyon fontosak.

  • Atmoszféra: Ha ez nincs, akkor ez egy sima termékfotó is lehetne
  • Kellékek: Ezek alkotják meg az atmoszférát amibe beleillik a termék

Mennyibe kerül egy ilyen fotó?

Kb. kétszer annyiba kerül mint egy sima stúdióban elhelyezett termékfotó. Ez azért is van, mert ilyenkor gondolkozni kell, meg kell találni a megfelelő ötletet. Majd anyagot kell gyűjteni, amiből fel lehet építeni az atmoszférát. Végül pedig meg kell az egészet valósítani és lefotózni.

Kísérletezés

Volt olyan termékfotóm ami például 8 óráig készült. Elég sok az ilyen fotókkal a kísérletezés. Amikor egy ötlet nem úgy néz ki mint ahogy elképzeltük, akkor elég sok idő egy újabbat kiagyalni.

Ha ezek alapján úgy döntesz, hogy inkább velem fotózol, minthogy magad megcsinálnád, keress bizalommal a kapcsolat menüpontban lévő elérhetőségek valamelyikén, illetve a portfóliómban találsz még tőlem fotókat.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 857 other subscribers