Ülőmunka: az egészséges fotós, jó fotós!

Fotósként és online tartalomgyártóként elég sokat ülünk a gép előtt. Többnyire ez teszi ki a munkánk nagy részét. Sajnos kevesebbet van az ember terepen, mint a gép előtt. Ez az ülőmunka viszont elég káros lehet az egészségre, főleg, ha nem figyelünk oda kellőképpen arra, hogyan töltjük el ezt az időt.

Photo by Szabo Viktor

Természetesen nem vagyok otthon ebben a témakörben, de szerettem volna egy ilyen jellegű cikket a blogra, ami hiteles is. Segítségül hívtam egy kedves barátom, akinek ez a szakterülete. Így ezt a cikket Varga Dóra Hormonális-Metabolikus Táplálkozási Tanácsadó, illetve Személyi Edző segítségével állítottam össze.

Könnyen elhízhatsz

Amikor ülőmunkát végzünk akkor elsősorban alhasra és alsó végtagra hízunk. Hajlamosak vagyunk ilyenkor többet enni, mivel a gép előtt ülve, bezárva a négy fal közé elég ingerszegény környezetben vagyunk. A munkától pedig ez az egész monotonná válik. Főleg ha minden nap otthonról dolgozunk, társaság és emberi kontakt nélkül.

Fotó: Roberto Nickson

Akkor rágcsáljunk valamit?

Semmiképpen. Azt fontos tudni, hogy a legtöbb esetben nem vagyunk éhesek, csak az unalmunkat akarjuk valamivel eloszlatni, ez amolyan kényszer, amire tökéletes dolog a rágcsálás. Érdekes megfigyelni, hogy pl. a moziban is mindenki nyammog valamit, ugyanebből az okból kifolyólag.

Ha mindenáron rágcsálni akarunk valamit közben, akkor az legyen zöldség, pl. répa, készítsünk saját kezűleg édesburgonya chipset vagy együnk gyümölcsöt, bár azt érdemes tudni, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is könnyen hizlal.

Mozogjunk!

Tartsunk óránként 10 perc szünetet. Ilyenkor bármit csinálhatunk, csak ne üljünk a gép előtt. Elmosogathatunk, az amúgy is kikapcsolja az agyat, vagy levihetjük sétálni a kutyát, de akár a szobanövényeket is meglocsolhatjuk. Emellé pedig igyunk egy pohár vizet, ha már úgyis mászkálunk.

Fotó: Szabó Viktor Break out series

Friss levegő

Az ülőmunka hátránya ezek mellett az, hogy be vagyunk zárva a négy fal közé és nem igazán jutunk friss levegőhöz. Érdemes gyakran szellőztetni, vagy jó időben nyitott ablaknál dolgozni, hiszen kell az agynak a friss oxigén, csak így vagyunk képesek jól teljesíteni és megfelelően koncentrálni az adott munkára.

Ülj rendesen

Állítsd be rendesen a széked. Fontos, ha már otthonról kell dolgozni huzamosabb ideig, vegyünk egy rendes széket. Nehogy a kerti székben editáljuk a fotóink, mert nem lesz jó a jövőre nézve.

Fotó: Roberto Nickson

Tartsd a tested és a fejed egyenesen és ne görnyedve nézd a monitort. Nem jó az sem, ha a fejed lehajtod, mint én, eddig a laptopom miatt így dolgoztam, de igyekszem ezen most változtatni. Ha rosszul ülünk, évek múlva lehetnek belőle problémáink, de akár már pár hét is elég ahhoz, hogy kialakuljanak a nyakcsigolya-problémák és a gerincproblémák.

Mozogjunk, de most már komolyan!

Ha reggel egy 10 perces tornával indítunk, akkor azt helyesen tesszük.
Érdemes átmozgatni a fejünk, nyakunk, vállunk, csípőnk és lábaink. Nem kell hardcore edzést tartani, de egy testnyújtás elég sokat hozzátesz a napunkhoz.

Fotó: Steven Lelham

Este is űzzünk valamiféle szabadidős sporttevékenységet. Például laza kocogás, görkori, bringa, vagy épp egy órányi kellemes séta. Ezáltal egyfajta keretes szerkezetet adván a napunknak és rögtön rendszert kap az életünk.

Összegzés

Tény, hogy egyik napról a másikra nem tudsz mindent beépíteni, vagy ha igen, elég nagy akaraterő kell hozzá, de szépen lassan mindegyik szokássá válhat, hosszútávon pedig hozzátesz az életünkhöz mindegyik pont.

Vannak kérdéseid?

Dóra facebookját és instagram oldalát is megtalálod itt ha van bármi extra kérdésed. De akár nekem is írhatsz, hiszen tervben van hogy a Kék Óceán podcast keretein belül bővebben foglalkozunk majd a témával.

Neked esetleg vannak home office-os szokásaid? Ha igen, mi az, ami bevált, és mi az ami nem? Írd meg kommentben!

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 855 other subscribers