Valójában ezért tűntek el Instagram-on a like-ok

Korábban már beigazolódott egy feltételezésem hogy mi miatt kezdett el csökkeni instagramon az elérés. Könnyű volt ezt igazolnom, hiszen a Facebook esetében is ugyanez volt az ok. A „Miért csökken az Instagram elérésem?” című cikkben ezt részletesen kifejtem.

Eltűntek a like-ok!

Az eltűnő like-okról már korábban beszámoltam a blogon, több cikkben is.

Nálam még azóta is tart az utóbbi állapot.
Na de visszakanyarodva a címben említett dologhoz, végeztem egy kis kutatást és az alábbi eredmények jöttek ki.

  • 3 éve 500 követővel kaptam egy képre 100-150 like-ot
  • 1,5 éve 5000 követővel kaptam egy képre 1000-1200 like-ot. Ez volt a személyes csúcsom az Instagramon, itt kezdtem el már teljesen tudatosan építeni a profilom.
  • Majd indult a lejtő, most, jelen pillanatban 5000 követővel kapok egy képre 100-150 like-ot.

Sokan már akkor elkezdték temetni a platformot, amikor bevezették a feed-ben azt hogy nem időrendi sorrendben jelennek meg a posztok. Igazuk is volt. Ide vezetett ez a dolog. De nem csak én panaszkodok az 5 ezer követőmmel. Rengeteg több 100 ezres követőtáborral rendelkező nagy tartalomgyártót is követek, akiknél szintén ez az arány figyelhető meg.

Az Instagram elérések a platform fénykorában.

A fenti képen egy ilyen nagy bázissal rendelkező felhasználó statisztikája látható. Ez a statisztika most így néz ki:

Az Instagram statisztika most.

A vicces ebben hogy nem lett kevesebb követője, nem posztolt rosszabb fotókat, sőt ha logikusan végiggondoljuk, ezeknek a számoknak inkább nőniük kellene.

Nincsenek többé lájkok

Tehát, ha eltűnnek a like-ok, akkor kevésbé lesz szembetűnő az hogy csökkentek, így könnyű az egészet elrejteni a kíváncsi szemek elől.
Persze attól ott lesz a saját statisztikánkban, de az mégsem ugyanaz. Meg amúgyis kinek vannak régi képernyőmentései statisztikai adatokkal?

Ha pedig csökken az elérés akkor hirdetni kell, hiszen már most ez az egyetlen lehetőség extra boost-ra. Így meg is van az igazi indok.

Podcast ráadás

Sikerült egy rekord magas elérést produkálnom. Hogy hogyan? Elmeséltem a podcast sorozatomban:

Összegzés

Valószínűleg egy garázsban már készül a platform utódja. Hogy annak mi lesz a sorsa, még senki nem tudja. Egyáltalán látjuk-e majd valaha, vagy az óriáscégek elpusztítják mielőtt nyilvánosságra kerül? Ha ez a téma érdekel, ajánlom a „Mikor szűnik meg a facebook?” cikkemet.

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 855 other subscribers