YouTube, YOU nélkül

Korábban sok youtube-os cikkem volt itt a blogon, de egy időben már nem sokat foglalkoztam a témával. Egészen a MOOD videósorozatomig. Most erről, és a magyar youtube csoportokban szerzett tapasztalatimról írok ebben a cikkben. Kicsit vegyes lesz ilyen szempontból.

Ilyen üzenet fogadott egyik nap belépve a csatornámra.

Tartalomgyártók VS. kiadók

Egy youtube videóban bővebben is kifejtettem az ellenérzéseimet a jelenlegi rendszerrel szemben. De most itt is leírom részletesebben. A MOOD videóim úgy készültek hogy három hónapon keresztül forgattam. Majd amikor egy évszak végetért átnéztem a három hónap anyagát és összevágtam belőle egy max 10 perces videót.

Alá pedig 3-5 dalt raktam. Nem a legnépszerűbb slágereket, de azért elég nagy kiadók voltak. Ilyenkor az történik hogy a bevételt (ami soha nem lesz) elviszik ők. Felosztják egymás között. Az hogy maga a videó mennyi munka volt az senkit sem érdekel.

Ez érzed hogy nem fair, igaz? Olyan ez mintha az új Star Wars film bevételét elvinné John Williams. Az egészet, minden egyes centjét. Nem fair az biztos.

Nem érdekel a bevétel

Hoztam egy döntést a MOOD videók előtt, hogy valamilyen formában kompromisszumot kötök a szabad alkotás érdekében,

  • Vagy előfizetek egy szolgáltatásra ahol zenéket lehet licenszelni, és tudok pénzt keresni a videókkal, de cserébe ha hallok az utcán egy zenét, arra nem forgathatok.
  • Vagy, nem érdekel mire forgatok és cserébe lemondok a bevételről.

Utóbbit választottam és a második videóig nem is volt gond, akkor ugyanis az egyik kiadó levágta az egész világon a videót. Mondom, azzal hogy elviszik a bevételem semmi bajom nem lett volna.

Ennyit lehet keresni a YouTube-al

Amúgyis, mióta szembeköpi a Youtube a saját tartalomgyártóit, nem könnyű pénzt keresni a rendszerrel, főleg ha most indulsz, és még mellé magyar is vagy. A csoportokban viszont azt látom mindenki erre hajt.

Nulla tartalom nélkül szeretnének sok feliratkozót. Az a durva hogy nincs egyedül a posztoló. Ez a jelenség nagyon aktív a csoportokban. Általában ehhez társulnak borzalmas videók, rossz hanggal és még rosszabb indexképekkel.

Ezért népszerűek az „ennyit lehet keresni a youtube-al” videók is a neten.

Korábbi cikkek

Ezeket a cikkeket publikáltam korábban a Youtube témakörében:

Kapcsolódó cikkek

Nem szeretnél lemaradni? Kérhetsz csak a cikkekről értesítőt!

Join 855 other subscribers